NYHETER

Neufelds oväntade svar kring barns stresshantering

okt 28, 2021 | Nyheter

Den 17 oktober höll dr Gordon Neufeld en föreläsning i Sveriges Riksdag med titeln: Motståndskraft, återhämtning och känslomässig hälsa hos barn: oväntade svar kring stress och ångest. Tjugo riksdagsledamöter från fem partier plus ett tiotal andra intresserade deltog.

Jonas Himmelstrand vid Svenska Neufeld-institutet sammanfattar seminariet så här:

Dr Neufeld vände först på perspektivet. Vi kan inte ta bort all stress, men vi kan hjälpa våra unga mogna så att de bättre kan hantera dagens stress. Vi behöver underlätta den mognad där våra unga kan anpassa sig, återhämta sig och hela sig från stressande och sårande upplevelser. De behöver vila, känna sina emotioner och ha plats för verklig lek i psykologisk bemärkelse, menar dr Neufeld.

Här förstås lek i en vidare bemärkelse än för barn och omfattar aktiviteter som inte kräver resultat, som inte är på riktigt och som är uttrycksfulla. Här finns humor, att uttrycka känslor utan återverkningar, att teckna; drama och teater, dans och rörelse, sång och musik; ironi och ordlek, berättelser och skrift samt vänlig retsamhet och vänlig larvighet – något som sällan får plats i dagens stressande och resultatorienterade verklighet. Utan leken förlorar vi en plattform för våra känslor och blir därmed sårbara för en kronisk stress som snart tar sig uttryck i psykisk ohälsa.

Centralt för att hantera stress är känslor av besvikelse, ledsamhet och sorg inför sådant vi är maktlösa inför, situationer där våra ansträngningar är fruktlösa. Vi kommer alla att möta fruktlöshet, men hur vi tar oss igenom dem är en emotionell fråga: Kan vi känna de sårbara känslorna av sorg och besvikelse och fälla tårar antingen på utsidan eller insidan? Saknar vi dessa känslor så sker ingen återhämtning och vi kommer in i en ond cirkel.

Den mest stressande upplevelsen är upplevelsen av separation från våra nära och kära, ensamhet, barns brist på tid med sina föräldrar, skilsmässor, att bli utfrusen eller mobbad, skamkänslor och att bli ignorerad, bara för att nämna några.

Men ofta missar vi signalerna på stress. Barnen ser på ytan ut att hantera separationen, men under ytan sker det till priset av att förlora sina känslor. Där arbetar våra emotioner ännu och ställer till med problem för lärande, beteende och hälsa.

Vi behöver skydda våra barn och unga från de mest stressande situationerna – upplevelsen av att vara separerad från sina viktigaste vuxna anknytningspersoner – för att därmed kunna känna sorg, besvikelse och tårar och därmed återhämta oss.

”Vad behöver vi politiker göra?” frågar en riksdagsledamot i slutminuterna. Dr Neufeld tänker en stund och svarar: ”Vi måste minska på den separation som dagens barn och unga upplever.”

Vill du veta mer?

Fyra föreläsningar av dr. Gordon Neufeld från 2012 finns här: Utbildningsradions hemsida

Läs vår tidning!

Klicka dig vidare för att bläddra och läs i tidningen FAMILJENförst online.

Vår första utgåva av FAMIJENförst distribuerades oktober 2021 som bilaga i Dagen, Världen Idag och Hemmets Vän med en upplaga på 35 000 ex. Läs den här»

Hur kan du delta?

Det finns flera sätt du kan delta i vårt arbete.

1.

Informerad

Håll dig informerad
genom att anmäla dig till vårt elektroniska nyhetsbrev.

2.

Seminarier

Ta del av våra seminarier och andra events genom FB eller genom att bli en av våra 100 första prenumeranter på Youtube.

3.

Swisha

Stöd vårt arbete ekonomiskt genom att swisha en gåva till Swish-nummer 123 602 90 94 redan i dag.

4.

Autogiro

Stöd vårt arbete genom att bli månadsgivare med autogiro. Storleken spelar ingen roll. Varje gåva är värdefull.

Vill du få vårt nyhetsbrev? 

Skriv in din mailadress och få information och uppdateringar om viktiga ämnen direkt i mailkorgen.

Nyhetsbrev

Du kan stödja vårt arbete genom enstaka gåvor eller regelbundet givande!

Vi tror på värdet att forma något större tillsammans för våra barns och familjers skull genom mångas idealitet och engagemang.

Swisha

Stöd vårt arbete ekonomiskt genom att swisha en gåva redan i dag. Alla gåvor är välkomna stora som små.
Swish: 123 602 90 94

Autogiro

Stöd vårt arbete genom att bli månadsgivare med autogiro. Alla gåvor är välkomna stora som små.
Bg: 249-5521