NYHETER

Föräldrar till unga könsbytare bekräftar professor Gillbergs kritik

okt 28, 2021 | Nyheter

Professor Christopher Gillberg, aktiv vid Göteborgs universitet, skrädde inte orden när han den 15 maj (2019) talade inför riksdagsledamöter i Templum, en av riksdagens många lokaler. En grupp mammor till unga tjejer som vill byta kön bekräftade samtidigt bilden av de faror Gillberg lyft i en debattartikel.

Tidigare i år skrev Christopher Gillberg en debattartikel tillsammans med sex kollegor: ”Könsbytena på barn är ett stort experiment” (SvD 13/3), där den vetenskapliga grunden för könsbyte hos unga ifrågasattes: ”Hundratals barn med könsdysfori utsätts varje år för ’behandling’ med hormoner och därefter med könsstympning, helt utan rimligt underlag ifråga om vetenskap, beprövad erfarenhet och ofta utan etisk granskning.”

Under de senaste åren har det skett en drastisk ökning av antalet unga flickor som vill byta kön. En stor andel av dem har även någon neuro-psykiatrisk diagnos, såsom ADHD eller inom autismspektrat, vilket är skälet att Gillberg mött dem vid Gillbergcentrum i Göteborg. Vid riksdagsseminariet menade Gillberg att vårdens skyndsamma agerande i att hormonbehandla och operera dessa flickor ”är en av de största skandalerna i den medicinska historien”.

– Det som framför allt upprör oss är att Socialstyrelsens råd om behandling av könsdysfori saknar vetenskaplig grund, och när vi efterfrågar vilka vetenskapliga källor de har använt, vägrar de att svara. Det här är en helt experimentell behandling, som ofta föregås av en utredning på bara tre tillfällen – där i princip ingen får nej till ett irreversibelt ingrepp, sa Christopher Gillberg.

Vid seminariet deltog representanter för anhöriga till patientgruppen. De bekräftade den bild Gillberg presenterat av otillräcklig utredning som bemöttes kritiskt av flera debattsvar under våren.

– Det räcker med tre, fyra samtal sedan skickas barnet till endokrinolog och senare till kirurg som bara har att utföra behandlingen. Det finns inget sammansatt team med ansvar för uppföljning, berättade en mamma vid seminariet och framhöll att dottern börjat identifiera sig som pojke efter massiv påverkan i olika internetforum.

Statens medicinsk-etiska råd uppmanade nyligen regeringen att ge tre myndigheter uppdrag om nya riktlinjer och de som ångrar sitt könsbyte.

Läs vår tidning!

Klicka dig vidare för att bläddra och läs i tidningen FAMILJENförst online.

Vår första utgåva av FAMIJENförst distribuerades oktober 2021 som bilaga i Dagen, Världen Idag och Hemmets Vän med en upplaga på 35 000 ex. Läs den här»

Hur kan du delta?

Det finns flera sätt du kan delta i vårt arbete.

1.

Informerad

Håll dig informerad
genom att anmäla dig till vårt elektroniska nyhetsbrev.

2.

Seminarier

Ta del av våra seminarier och andra events genom FB eller genom att bli en av våra 100 första prenumeranter på Youtube.

3.

Swisha

Stöd vårt arbete ekonomiskt genom att swisha en gåva till Swish-nummer 123 602 90 94 redan i dag.

4.

Autogiro

Stöd vårt arbete genom att bli månadsgivare med autogiro. Storleken spelar ingen roll. Varje gåva är värdefull.

Vill du få vårt nyhetsbrev? 

Skriv in din mailadress och få information och uppdateringar om viktiga ämnen direkt i mailkorgen.

Nyhetsbrev

Du kan stödja vårt arbete genom enstaka gåvor eller regelbundet givande!

Vi tror på värdet att forma något större tillsammans för våra barns och familjers skull genom mångas idealitet och engagemang.

Swisha

Stöd vårt arbete ekonomiskt genom att swisha en gåva redan i dag. Alla gåvor är välkomna stora som små.
Swish: 123 602 90 94

Autogiro

Stöd vårt arbete genom att bli månadsgivare med autogiro. Alla gåvor är välkomna stora som små.
Bg: 249-5521